Voor wie is speltherapie bedoeld?
Speltherapie is een vorm van kindertherapie. Speltherapie richt zich op kinderen in de leeftijd van ongeveer 4 tot 11 jaar. Ook kinderen met een verstandelijke beperking kunnen baat hebben bij speltherapie.
Speltherapie is bedoeld voor kinderen die een probleem hebben met het verwerken van een nare, verdrietige of angstige gebeurtenis in hun leven, voor kinderen die gebukt gaan onder angst, boosheid, een gebrek aan zelfvertrouwen en kinderen die zich eenzaam en somber voelen. Door bovengenoemde problemen kan bij deze kinderen hun ontwikkeling stagneren of vastlopen.
Klachten als buikpijn, bedplassen, hoofdpijn en slecht slapen, snel prikkelbaar zijn, veel en snel huilen, teruggetrokken gedrag of juist drukker gedrag dan normaal vertonen, kunnen een teken zijn dat een kind in de knel zit en zijn draai niet kan vinden.
Waarom is speltherapie nodig?
Waar volwassenen veelal over hun problemen zullen praten, is voor kinderen spelen een middel om te laten zien waar ze vaak (nog) niet goed over kunnen praten. Voor kinderen is spelen de manier om de wereld te ontdekken, om gevoelens te uiten en te verwerken. In het spel kunnen kinderen de dingen die hen bezig houden en die vragen of zorgen oproepen gaan uitspelen, herhalen en sturen. Kinderen kunnen op deze manier gevoelens verwerken en experimenteren met nieuw, ander gedrag.
Wat is speltherapie niet?
Speltherapie is dus niet bedoeld om het kind te leren spelen of om het kind spelend bezig te houden. Het spel in de therapie is een expressievorm van en voor het kind, dat therapeutische mogelijkheden biedt.
Waar vindt speltherapie plaats?
Speltherapie vindt plaats in de spelkamer, die zodanig is ingericht dat het kind zoveel mogelijk de ruimte heeft om zelf te bepalen met wat en hoe het wil spelen. Het kind komt meestal één keer per week, drie kwartier of een heel uur, op dezelfde tijd, in de spelkamer bij dezelfde speltherapeut.
Welke rol spelen de ouders/opvoeders?
Voor het goed laten verlopen van de speltherapie is het belangrijk dat de ouders/opvoeders achter de keuze voor deze therapie staan, zodat het kind zich gesteund voelt om goed gebruik te kunnen maken van de speltherapie. Ook voor kinderen van gescheiden ouders is het noodzakelijk dat beide ouders hun toestemming geven voor de therapie van hun kind. Er zal regelmatig overleg plaats vinden tussen de ouders en de speltherapeut. Tijdens deze gesprekken zal er besproken worden hoe het met het kind in de therapie gaat en hoe de ouders vinden dat het thuis met het kind gaat. Indien nodig kan er met de ouders besproken worden hoe zij hun kind in de gezinssituatie op een duidelijke en adequate manier kunnen steunen.
Partners
't Speelhuis werkt onder andere samen met drs. Corine Huisintveld,
orthopedagoge/psychologe van Praktijk Passend. Indien nodig is het mogelijk een afspraak te maken voor psychologisch onderzoek door Praktijk Passend op de locatie van 't Speelhuis.
wwww.praktijkpassend.nl
Verder zijn wij een geregistreerd speltherapeut.
Contact
't Speelhuis
Praktijk voor Speltherapie en Gezinsbegeleiding
Marlies Cohen
Beemersteeg 2
7261 RR Ruurlo
Werktijden: maandag t/m donderdag
bereikbaarheid 9.00 – 17.00 uur
06-20312058
KvK-nummer: 09200859
BTW-ID NL001186179B88
Heb je een zorg of een ondersteuningsvraag over de emotionele of sociale ontwikkeling van je kind, neem dan contact op met ’t Speelhuis om te bespreken wat Marlies voor jullie zou kunnen betekenen.